Als u nog helemaal geen Safety Management System (SMS) aan boord heeft ingevoerd, is ISMLite een ideaal startpunt.

Het invoeren van een SMS kost tijd. Maar als u dat zorgvuldig doet, zult u merken dat het gebruik van ISMLite in de praktijk u veel tijd gaat besparen.

Door de modulaire opzet kunt u uw SMS stap voor stap opbouwen en daarbij beginnen met de onderdelen die u het belangrijkste vindt, of die u het meeste tijd zullen gaan besparen.

Bijvoorbeeld:

Stap 1: de basis

Deze stap heeft niet zoveel om handen. U legt éénmalig de gegevens van uw bedrijf en uw schip vast.

Stap 2: scheepscertificaten

Vanaf het moment dat u uw scheepscertificaten heeft geregistreerd, zal ISMLite de geldigheid bewaken. U krijgt tijdig een signaal wanneer certificaten dreigen te verlopen. Zo heeft u vanaf het begin af aan de zekerheid dat u nooit meer onverwacht met verlopen certificaten zult komen te zitten.

Stap 3: vervaldata van veiligheidsuitrusting

Het bewaken van de vervaldata van veiligheidsuitrusting (vuurpijlen, HRU's, batterijen etc.) is één van de zaken die er wel eens bij inschieten, waardoor soms pas bij keuringen of  inspecties aan het licht komt dat bepaalde zaken vervallen zijn.

Nadat u al deze uitrusting éénmalig geregistreerd heeft, neemt ISMLite deze bewaking over en krijgt u tijdig een signaal wanneer een vervaldatum in zicht komt. Nadat u de betreffende zaken vervangen heeft, legt u de nieuwe vervaldatum vast en hoeft u zich verder nergens zorgen meer over te maken.

Stap 4: passagiersregistratie (Zeevaart)

Het registreren van passagiers is een tijdrovende zaak, die vaak ook nog eens vlak voor vertrek uitgevoerd moet worden: een moment dat iedereen aan boord toch al genoeg te doen heeft.

Met ISMLite kunnen uw passagiers zich al ruim voor vertrek online "inchecken". Met één druk op de knop kunt u uw klant een email sturen met daarin een speciale link waarmee alle vereiste gegevens online ingevoerd kunnen worden. Zo heeft u al ruim voor vertrek de beschikking over alle informatie, die bij het inschepen snel gecontroleerd kan worden worden.

Omdat de gegevens centraal zijn vastgelegd, hebben alle betrokkenen (rederij, kapitein, DPA) toegang tot die informatie en hoeven er dus geen passagierslijsten meer heen en weer gestuurd te worden.

Bovendien wordt deze informatie door ISMLite ook benut voor het aanmaken van in- en uitklaringsformaliteiten.

Enzovoort...

Zo kunt u stap voor stap alle modules afwerken. Door niet alles tegelijkertijd te doen blijft u het overzicht houden. Zodra u en uw personeel gewend zijn aan het werken met één of meerdere modules, kunt u verder gaan met de volgende module(s).